Så förbättrar du sökfunktionen på din webbplats
Sökfunktionen har länge varit ett försummat inslag på många webbplatser. Samtidigt visar en rad undersökningar att just sökfunktionen är en av de aspekter med störst förbättringspotential. Fler och fler börjar nu inse den viktiga roll som en väl fungerande sökfunktion spelar för en användarvänlig och kundanpassad webbplats. Är du en av de många som ser sökfunktionens stora möjligheter inom digital marknadsföring? Här är några enkla råd om hur du kan vända denna eftersatta funktion till en styrka och samtidigt attrahera fler kunder till din webbplats!
En central utmaning i utformandet av en webbplats är att göra det så lätt som möjligt för besökarna att hitta det som de söker efter. Det är här sökfunktionen kommer in. I trendundersökningen Hur mår Sveriges webbplatser? från 2015 uppger hela 93 % av de webbplatsansvariga att de har en sökfunktion på sin sajt. Denna höga siffra förvånar inte. För exempelvis e‑handelsföretag är det naturligtvis av stor vikt att presumtiva kunder snabbt och enkelt kan hitta de produkter och information de söker.
Sökfunktionen uppfattas dock genomgående som ett problem i samtliga branscher och sektorer. När man läser det finstilta i rapporten riskerar man att sätta morgonkaffet i halsen: Färre än hälften (enbart 43 %) tycker att de har en bra sökfunktion. Mer än var fjärde webbplatsansvarig tycker inte sökfunktionen fungerar alls. Dessa siffror är tämligen konsekventa med tidigare års undersökningar och kan därmed anses vara tillförlitliga.
Egentligen borde denna information i och för sig inte förvåna någon. Jag är nog inte ensam när jag påstår att det ofta är lättare och effektivare att söka via google än via sökfunktionen på många webbplatser. Problemet är dock vad detta kan få för konsekvenser för ett företags förmåga att behålla kunder. Föreställ dig följande scenario: En presumtiv kund letar efter en given produkt och surfar in på ditt företags webbplats. Han eller hon är dock osäker på exakt var på sajten informationen om denna produkt ligger och väljer därför att knappa in dess namn på din sökfunktion. Sökningen ger dock inte önskat resultat och besökaren, som har ett kort tålamod, stänger då webbfönstret och går istället ut på Google. Upp kommer direkt en rad sökresultat med samma produkt fast hos olika konkurrenter. Följden blir alltså att du förlorar en kund.
Men sökfunktionen är inte bara ett verktyg för besökarna, utan kan även ge de webbplatsansvariga värdefull information om efterfrågan på marknaden. Vad är det egentligen för information, produkter och tjänster som besökarna letar efter (och som därför borde synliggöras mer)? Svaret på sådana frågor kan fås genom en analys av sökorden. Det finns många andra parametrar du också kan undersöka genom att analysera sökningarna, tex säsongsmässiga variationer i efterfrågan på produkter. Den information du erhåller kan du sedan använda för att optimera dina marknadsföringskampanjer. I nuläget arbetar dock mindre än en tredjedel med att analysera gjorda sökningar på sin webbplats, en påfallande låg siffra.
Givet att vi då förstått sökfunktionens centrala roll i en användarvänlig och kundcentrerad webbplats kan vi ställa oss frågan varför inte mer görs för att förbättra den? Är inte detta ett problem som är värt att ta tag i?
Tillsätt ansvar och resurser
Vad kan du då rent konkret göra för att förbättra din webbplats sökfunktion?
En vanlig förklaring till många sökfunktioners låga funktionalitet är att de ej anpassats för att tillfredsställa de krav som finns på en sökfunktion idag. Det beror i sin tur på att det ofta saknas någon direkt ansvarig. Trendundersökningen visar att de som har en sökfunktionsansvarig också i större utsträckning blir nöjda med sökfunktionen. Men chockerande nog anger ändå hela 54 %, alltså över hälften, att det saknas någon direkt ansvarig för webbplatsens sökfunktion. Sökfunktionen är helt enkelt ett grovt eftersatt hjälpmedel. Man underskattar dess nytta och ser inte kopplingen mellan en optimerad sökfunktion och högre kundlojalitet.
Men att tydligt fördela ansvar för sökfunktionen räcker inte. Många sökfunktionsansvariga uppger samtidigt att de inte lägger ner tillräckligt med arbete på den. En trolig förklaring är brist på tid och andra resurser. Att utse en ansvarig person för sökfunktionen är alltså bara ett första steg i rätt riktning. Men det krävs mer. För att få en bra och användarvänlig webbplats måste också tid och andra resurser tillsättas. Man måste helt enkelt prioritera sökfunktionen mycket högre. En konkret sak man kan göra för att hjälpa webbplatsbesökaren att hitta rätt är att jobba mycket mer med felstavningar och synonymer i sökfunktionen.
En webbplats är sällan klar vid lanseringen, det krävs ett kontinuerligt arbete för att upprätthålla och förbättra alla dess aspekter i takt med en marknad som ständigt förändras. Annars riskerar företaget att misslyckats med sin digitala marknadsföring.
Det finns många exempel på både dåliga och bra sökfunktioner. Rapporten Hur mår Sveriges webbplatser? visar dock tydligt att de som lyckats har en gemensam nämnare: de arbetar aktivt med sökfunktionen! Nästan var fjärde svarande uppger vidare att de planerar byta sökfunktion för sin webbplats under 2015. Det låter som ett utmärkt tillfälle att byta strategi och lägga större vikt vid denna viktiga aspekt. En effektivare sökfunktion innebär en bättre och mer kundanpassad webbplats. Vilket i sin tur leder till fler nöjda kunder, såväl nya som gamla!