E‑handelns imponerande tillväxt i Norden
Den digitala revolutionen har gjort det allt viktigare för företag att utarbeta en god digital marknadsföringsstrategi. Idag är det många som tittar på e‑handel som ett alternativ till traditionell handel. Av olika anledningar verkar Norden vara en region där e‑handeln blomstrar. Hela 70 % av alla nordbor köpte produkter online under första kvartalet 2015. Under andra kvartalet köptes produkter för hela 40,5 miljarder kr. Detta är en ökning på 7,6 miljarder kr, eller 23 %, jämfört med andra kvartalet 2014. Framväxten av den digitala marknadsplatsen i Norden sker i allt snabbare takt.
Trodde du vanlig post skulle försvinna på grund av internet och e‑post? Tänk om. Tack vare e‑handelns tillväxt ser posttjänstföretag nu en stor potential i att agera som mellanhand mellan konsumenter och producenter på internet. Centralt i detta är den mobila trenden. Mobila enheter gör det lättare och lättare för konsumenter att köpa produkter online, istället för att behöva avsätta tid till traditionellt shoppande.
När så många som 7 av 10 nordiska konsumenter köper produkter på internet kan vi vara säkra på att det vi bevittnar är framväxten av en helt ny marknadsplats. E‑handelns tillväxt i Norden framstår som särskilt imponerande när vi betänker att den fortfarande är i sin linda (eller nåja, kanske snarare sin ungdom). Det står helt klart att detta rör sig om mer än en tillfällig fluga. Framtida teknologisk utveckling kommer också bara göra det ännu smidigare för konsumenterna att handla online. Det är nog dags att börja oroa sig för de traditionella detaljhandlare som vägrar omfamna den digitala utvecklingen som en del av deras säljstrategi.
Vad som också är intressant är att e‑handelns framväxt i Norden speglar utvecklingen i USA. Flera jämförelser kan göras mellan de två marknaderna, men en av de viktigaste likheterna är de mobila enheternas roll som drivkraft i utvecklingen.
Utmärkande trender och den mobila faktorn
Bland de tydligaste trenderna just nu återfinns konsumenternas önskan om att själva få bestämma hur produkten ska levereras. Betydligt fler än 50 % av alla nordbor menar att detta är mycket viktigt eller ganska viktigt och bara Finland utgör undantaget. De flesta föredrar vidare att hämta produkterna på ett postkontor själva, istället för att få dem direktlevererade till hemmet. Föga förvånande vill e‑konsumenter även att produkterna ska levereras till postkontoret så fort som möjligt. Mer än tre dagar anges ofta som något man inte accepterar. Detta är vad Annemarie Gardshols, chef över e‑handel på Postnord, har att säga:
“Den nordiska e‑handeln fortsätter att öka kraftigt och konsumenterna blir allt mer mogna och öppna för e‑handel. Därmed ställs allt högre krav på köpupplevelsen. Det handlar mer och mer om konsumentdriven logistik, nordborna tycker exempelvis att det är nästan lika viktigt med tydlig information om hur och när en vara ska levereras som bra och tydlig information om själva produkten.”
Som digital marknadsförare är det därför oerhört viktigt att inte enbart stirra sig blind på konverteringsoptimering – Man måste även se till att grundläggande ”hygienfaktorer” är uppfyllda – Kan mina kunder betala på det sätt de önskar? Kan de få varorna levererade som och när de vill?
Nordiska e‑konsumenter tenderar att främst köpa mediaprodukter, kläder & skor samt hemelektronik. I Sverige, där vi har en mycket stark hälsotrend, så är skönhet & hälsa den tredje största produktkategorin på internet. I USA är toppkategorierna kläder & accessoarer, datorer och hemelektronik samt tillbehör till bilar.
Mobila enheter är en annan faktor som förklarar e‑handelns framväxt i Norden. I och med spridningen av smartphones, kroppsnära teknik och smidiga surfplattor som ger tillgång till internet närsomhelst och varsomhelst kan folk numera sköta sitt handlande online. De flesta köp online sker från datorer och man skulle kanske kunna tro att en smartphone är för liten för internet-shopping. Men användandet av smartphones inom e‑handeln ökade faktiskt från 11 % till 14 % under första kvartalet 2015. I Sverige är siffran 17 %, enligt Postnord. I USA är surfplattor den främsta enheten inom e‑handeln, men försäljningstillväxten för smartphones kommer snart gå om. Fler än sju av tio digitala konsumenter, eller 121,7 miljoner människor, kommer köpa någonting via en mobil enhet detta år enligt eMarketer.
En kannibalistisk effekt?
Många traditionella detaljhandlare i Sverige, såsom H&M och Gina Tricot, jobbar i skrivande stund på att utveckla sin digitala marknadsföringsstrategi. Samtidigt satsar relativa nykomlingar som Zalando eller klassiska postorderförsäljaren Ellos helt och hållet på digital marknadsföring. Kommer den digitala och mobila trenden ha en “kannibalistisk” effekt på traditionell detaljhandel? Vi kan såklart bara spekulera i vilken utsträckning det kommer bli så. Dock verkar det stå klart att ett företags marknadsandel kommer bero på hur väl det lyckas sammankoppla deras traditionella och digitala strategier. Folk tycker fortfarande om att shoppa på det gamla goda sättet och om man inför e‑handelsteknologi som iBeacons kommunikation kan det fysiska varuhuset bli en integrerad förlängning av e‑handelsförsäljningen. Folk tycker om att titta runt online och sen erhålla den omedelbara tillfredsställelsen av att köpa produkten i en fysisk butik. Om man sammanlänkar datan från de fysiska butikerna med datan från de digitala butikerna, hittar konsumenten direkt produkten på hyllan.
Från konsumenternas perspektiv representerar e‑handel ett mycket smidigt sätt att shoppa. Från en återförsäljares perspektiv är e‑handel bland annat ett sätt att minska kostnaderna för lager och hyra. Ett e‑handelsföretag kan teoretiskt ha sitt lager varsomhelst. Finns ingen anledning att betala höga hyror i stadskärnor, vilket traditionella detaljhandlare mer eller mindre är tvingade till. Medan ett företags fysiska plats fortfarande är viktigt, så är det troligtvis mindre viktigt än någonsin tidigare. Samtidigt växer betydelsen av företagets plats i cyberspace. Leveranstider spelar en därför central roll i en positiv kundupplevelse. Vidare innebär e‑handel en potential att attrahera utländska kunder. 40 % av alla nordiska e‑konsumenter köpte produkter från utländska webbsidor under första kvartalet 2015.
Eftersom e‑handel erbjuder såväl konsumenter som producenter en rad fördelar kommer den av allt att döma fortsätta att växa i betydelse både i Norden och USA. Detta kommer inte göra att traditionell detaljhandel försvinner, utan snarare att den kompletteras och får konkurrens. Både e‑handel och vanlig handel måste samordnas för att göra kundupplevelsen så positiv som möjligt. För de spelare som har både fysiska och digitala butiker blir den stora utmaningen och möjligheten alltså hur man får dem att samverka på bästa sätt.