Vilket är syftet med din webbplats?
För några år sedan blev jag helt ställd. Jag träffade en person som jobbade på en bank. Han var ansvarig för att analysera beteendet hos de som besökte bankens webbplats, och som du vet så är en banks webbplats en viktig sak. För en bank är webbplatsen inte bara ansiktet utåt, banken har förlagt många av sina tjänster till webben. Detta innebär att besökarna ställer höga krav på webbplatsens tydlighet och funktionalitet. När jag frågade honom ”vilket är syftet med webbplatsen?”, ryckte han på axlarna och sa ”alla webbplatser har väl ett syfte” – och så var det inget mer med det! Det är klart att en bank har ett syfte med sin webbplats, dessvärre hade banken inte förmedlat detta syfte till sin medarbetare. Denna händelse är inte unik.
Hur bra och framgångsrik din webbplats är har bl.a. att göra med hur tydligt syftet med den är. Därför är det oroväckande att många företag och organisationer inte har ett definierat syfte med sina webbplatser. Statistik i Web Service Awards trendrapport för 2015 – ”Hur mår Sveriges webbplatser?” – tyder nämligen på att 73 procent av de webbplatsansvariga i Sverige har ett definierat syfte med sina webbplatser. Det är visserligen en majoritet som faktiskt vet vad de vill uppnå och som har en plan för hur de ska göra det, samtidigt är det fortfarande 27 procent som inte har ett syfte med webbplatserna.
När det kommer till webbplatsernas undersidor är det ännu färre webbplatsansvariga som har definierat ett syfte. Statistik i trendrapporten visar att det enbart är 54 procent som vet vad de vill uppnå med och varför undersidorna finns på webbplatsen. Eftersom webbplatsansvariga själva inte är klara över vilket syftet med webbplatserna är blir det svårt att förmedla målsättningen med webbplatserna till medarbetarna. Ovissheten förstärks av att bara 49 procent av de webbplatsansvariga arbetar för att alla i företaget eller i organisationen ska veta vilken målsättningen med webbplatsen är.
För att en webbplats ska nå fram till sina besökare är det viktigt att de som ansvarar för just webbplatsen också har ringat in sin målgrupp. Att ha en målgrupp och att anpassa innehållet efter denna gör att kommunikationen och budskapet lättare når fram till besökarna. Detta är något som de allra flesta företag och organisationer är medvetna om, ändå tyder statistik i trendrapporten på att enbart 63 procent av de webbplatsansvariga har valt en målgrupp för sina webbplatser. Om varken du som är webbplatsansvarig eller dina medarbetare vet vad syftet med webbplatsen är, hur ska ni då kunna veta hur ni ska arbeta med den?
6 viktiga frågor varje webbplatsansvarig borde ställa sig
Här kommer sex frågor som du borde ställa dig för att göra det bästa möjliga av din webbplats och för att definiera dess syfte.
1. Vilket är syftet med webbplatsen?
Beroende på vilken verksamhet du bedriver vill du uppnå olika saker med din webbplats. En e‑handlare har inte samma behov som en kommunal verksamhet. Ska tyngdpunkten t.ex. ligga på att sälja eller på att informera? Ta fram ett syfte med din webbplats och tänk på att anpassa det efter vad det är du vill förmedla om din verksamhet.
2. Vilken är webbplatsens målgrupp?
Om din webbplats inte är anpassad efter dess målgrupp kommer den inte heller nå fram till målgruppen. Målgruppen påverkar också vilken typ av innehåll du bör ha på webbplatsen. Av den anledningen bör du definiera din målgrupp så att du kan utveckla ett relevant innehåll. Ett innehåll som uppfattas som irrelevant av målgruppen kan i längden avskräcka besökarna från att surfa in på din webbplats.
3. Hur kan jag engagera teamet i webbplatsen?
En webbplats med ett tydligt och definierat syfte kräver, som med så mycket annat, teamwork. Ju mer insatta dina medarbetare är i webbplatsen och vad den står för, desto lättare blir det för dig och teamet att utveckla den och att nå fram till dess tänkta målgrupp. Om möjligt, försök att ha en informationsträff eller ett möte om webbplatsen då och då – helst med jämna mellanrum!
4. Hur kan jag skapa ett relevant webbplatsinnehåll?
När du väl vet vad du vill uppnå med webbplatsen och dessutom har ringat in en målgrupp, är det dags att du funderar på vilket innehåll som är relevant för såväl din webbplats som för din målgrupp. Kan det t.ex. vara en god idé att varva informativa eller säljande texter med bilder, filmklipp och infografik?
5. Hur ska besökarna hitta till webbplatsen?
Du har ett syfte med din webbplats, en målgrupp och relevant innehåll – vad ska du göra härnäst? För de allra flesta verksamheter är det av intresse att driva trafik till webbplatsen. Detta kan göras med hjälp av olika strategier, bl.a. SEO, sociala medier och annonsering på nätet. Framför allt SEO-anpassat innehåll och marknadsföring via sociala medier-kanaler är ett effektivt sätt att få fler besökare på – hitta en strategi som avspeglar din verksamhet och din målgrupp!
6. Hur kan jag få koll på vad besökarna tycker om webbplatsen?
Sådär – du har en strategi för innehåll och marknadsföring. Du kan inte låta arbetet stanna vid detta. Det är nu du bör kontrollera att din strategi faktiskt fungerar. Med hjälp av webbanalys bör du mäta hur webbplatsbesökarna använder webbplatsen. Se till att göra analysen till en viktig affärsprocess. På så sätt prövar du inte bara strategin, du följer också upp att de investeringar du gör i sociala medier eller annonsering är värda tiden och pengarna. På sikt lägger det också grunden för att börja personalisera upplevelsen för besökaren.
Källa: Web Service Awards ”Hur mår Sveriges webbplatser?: Trendrapport 2015”.